17 Aralık 2008

Okullarda Okçuluğun Tanıtılması Neden Önemli ?

Çin olimpiyat tarihindeki ilk okçuluk şampiyonu Zhang Juanjuan
(GMT+08:00) 2008-12-17 10:43:47 cri
Çinli sporcu Zhang Juanjuan, Beijing Olimpiyat Oyunları kapsamında 14 Ağustos'ta Olimpik Park'ta düzenlenen bayanlar bireysel okçuluk yarışmasında, Dünya sıralamasında ilk sırada yer alan ve Olimpiyat şampiyonluğunu koruyan Kore Cumhuriyeti okçusu Park Sung-Hyun'u 110-109 yenerek altın madalya kazandı. Zhang Juanjuan bu başarıyla sadece Çin'e Olimpiyat Oyunları'nın okçuluk dalında ilk altın madalyasını kazandırmakla kalmamış, Olimpiyat Oyunları'nın bayanlar bireysel okçuluk yarışmasında Kore Cumhuriyeti' nin şampiyonluğunu üstüste altı dönem korumasıyla yaratılan efsaneyi de sona erdirmişti.

27 yaşındaki Zhang Juanjuan, Çin'in kuzey kesimindeki güzel sahil kent Qingdao'da doğdu. Zhang Juanjuan 14 yaşındayken adeta ok onu "buldu". Bu konuda Zhang Juanjuan şunları söyledi: "Bir gün yemekhaneye gidiyordum. Okulun ofisinden geçerken bir antrenörle karşılaştım. O antrenör bana 'Okçuluk sporu yapmak ister misin?' diye sordu. O zaman daha okçuluğun ne olduğunu bile bilmiyordum. Ama yine de ona 'İsterim' diye cevap verdim." Zhang Juanjuan'ın bahsettiği "o antrenör" Qingdao Okçuluk Takımı'nın antrenörü Qu Yuefeng, böylece küçük kız Zhang Juanjuan'ı okçuluk takımına aldı. Zhang Juanjuan böylece okçuluk hayatına başladı.

Zhang Juanjuan'ın annesi Sun Rongzhen kızından memnun olduğunu söyledi. "Kızım içine kapalı, ama çok çalışkan ve pes etmeyen bir kızdır. Bu özellik, herhalde okçuluk yolunda sürekli ilerleme kaydetmesini sağlayan önemli bir unsur."

1995 yılında Qingdao Okçuluk Takımı'na giren Zhang Juanjuan, ondan sonraki 13 yıl boyunca Çinlilerin en önemli geleneksel bayramı olan Bahar Bayramı süresince memleketine hiç gidemedi. Çünkü bayram zamanı, tam okçuluk takımının kapalı kış antremanları yaptığı zamandır.

1996 yılında Shangdong eyaleti çapında düzenlenen okçuluk yarışmalarına katılan Zhang Juanjuan toplam 10 dalın 8'inde altın madalya kazandı. O zamandan itibaren Çin'deki okçuluk sporunda yeni bir yıldız haline gelen Zhang Juanjuan ismini ülkeye duyurmaya başladı. 2001 yılında güzel performansıyla Çin Okçuluk Milli Takımı'na seçilen Zhang Juanjuan aynı yılda Beijing'de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası'nda arkadaşlarıyla birlikte bayanlar takım yarışmasında altın madalya kazandı.

Beijing Olimpiyat Oyunları kapsamında 14 Ağustos'ta düzenlenen bayanlar bireysel okçuluk yarışmasında yağmura rağmen Zhang Juanjuan yine güzel bir performans sergiledi. Dünya Şampiyonu olan Koreli okçu Park Sun-Hyun son yayı çekti. Onun arkasından hareket eden Zhang Juanjuan eğer 9 puan alırsa zafere ulaşabilecekti. O heyecanlı ortamda, yarışmayı izleyen Çinli seyirciler nefes bile almıyordu. Zhang Juanjuan son yayını çekti, tam 9'dan vurdu. Böylece Zhang Juanjuan Olimpiyat Oyunları tarihinde okçuluk dalında Çin'e ilk altın madalyasını kazandırdı.

- Orjinal Kaynak : http://turkish.cri.cn/281/2008/12/17/1s106568.htm
(Kaynak : Okç.Fedrs.)
YORUMLARINIZ :
- Adsız dedi ki...
2009 yılı faaliyet programı federasyonca belirlenmiş teoride belirlenmesine ama uygulamada bire bir bu programa sadık kalabileceklerini hiç zannetmiyorum bence muallakta bir faaaliyet programı geçen yıllardaki programları takip edenler ne demek istediğimi anlarlar. Saygılarımla
24 Aralık 2008 Çarşamba 19:25

- Adsız dedi ki...
Her yıl sonu yeni dönem için bir senelik faaliyet programı düzenlerler ama düzenledikleri bu programada ne kadar uydukları ciddi tartışılır.
24 Aralık 2008 Çarşamba 19:34

2 yorum:

Adsız dedi ki...

2009 yılı faaliyet programı federasyonca belirlenmiş teoride belirlenmesine ama uygulamada bire bir bu programa sadık kalabileceklerini hiç zannetmiyorum bence muallakta bir faaaliyet programı geçen yıllardaki programları takip edenler ne demek istediğimi anlarlar.
Saygılarımla

Adsız dedi ki...

Her yıl sonu yeni dönem için bir senelik faaliyet programı düzenlerler ama düzenledikleri bu programada ne kadar uydukları ciddi tartışılır.

“Archery is a good mental sport. It teaches you a lot discipline”

Okçuluk faydalı bir zihinsel spordur. Bize bir çok displin kazandırır.