TEKNİK OKÇULUK PAYLAŞIMLARI

- - - - - - - -

-

 HEDEF PANİĞİ ( TARGET PANIC ) 

Hepimiz şüphesiz kimsenin söylemeye cesaret edemediği, adeta yasaklanmış iki kelime 'HEDEF PANİGİ' duymuşsunuzdur. Bu hastalık şüphesiz tamamen atış yapma yeteneğini kaybetmenin yanında bir okçunun başına gelebilecek en kötü şeydir.

 HEDEF PANİĞİ NEDİR VE BELİRTİLERİ NELERDİR :
 Hedef paniği okçunun yayı gerdikten sonra scope hedefi görmeden tetiğe basma dürtüsü oluşturan hoş olmayan tatsız psikolojik bir durumdur. Bu kotu alışkanlık devam ettiği sürece beyin göz ve baş parmak arasındaki ilişki giderek daha karmaşık hale dönerek durumu daha da kötu yapar. Hedef paniği beyin, göz ve başparmak da bulunan hassas sinirler arasındaki bağlantı kopukluğudur.Beyin parmaklarımızdan çok daha hızlı çalıştığı için başparmağımız beyinin gönderdiği sinyali zamanında uygulayamadığı için başparmak tetiğe zamanından önce basma isteği duyar ve iste çelişki burada başlar. Hedef paniğin diğer bir yaygın belirtisi de; 1: Yayın kontrolünü kaybetmek ve nişangahı hedefin üzerinde tutamamak 2: Panik içinde tetiğe zamanından önce basma arzusudur, bu durumda da 2. duruma genellikle 1. durum sebep olur. Hedef paniği birçok değişik şekilde açıklanabilir; Okçunun "ıskalama korkusu" vardır. Tamam siz göğsünüzü kabartıp "Ben hiçbir şeyden korkmam" demeden önce sunu dinleyin, bu durum tamamen bilinçaltı olayıdır. Bu teorinin çok basit bir test yöntemi vardır, yöntem şudur, yayınıza ok takmadan hedefe nişan alın, scope u hedefin ortasına sabitleyebiliyormusunuz? Cevap evet ise bu teori bize neyi ispatlıyor? Bize problemin fiziksek değil psikolojik olduğunu ispatlıyor. Vücudunuz yayı kontrol edebilecek güçtedir beyninizde öyle. Hedefi ıskalayacak hiçbir sorununuz yok.

 HEDEF PANİĞİNDEN KURTULMANIN YOLLARI :

 ADIM 1: BİR PARÇA KİRİŞ İPİ
 İyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız yayınızı bir süreliğine bir köşeye bırakıp kol boyunuza uygun bir parça eski kullanmadığınız kiriş ipi yada salam herhangi bir ip parçasıyla pratik yapın. Belki de yeni bir tetik deneme zamanı gelmiştir, eskisiyle zaten problem yasadığınız için belki eskisiyle devam etmek istemeyebilirsiniz ( bu durum tamamen psikolojik bir durumdur, değiştirmek zorunluluğu yoktur) Burada dikkat edilmesi gereken antrenman yapacağınız ipin tetiğin ağzına girecek kalınlıkta olması ve yayınızın kol boyuyla ayni uzunlukta olmasıdır. Her şeyin uygun olduğundan emin olduktan sonra, antrenmanlara başlayabilirsiniz. Adim birin avantaji kullandığınız tetikle bütünleşip sorunsuz tetik düşürmektir.Diğer bir avantaji da önünüzde sizi oyalayacak,panikletecek bir hedef veya scope olmamasıdır buda size sadece tetiğe focuslanma firsati verir. 

ADIM 2 : BOŞ HEDEF TAHTASI
 Şimdi yayınızı koyduğunuz yerden tekrar almanın zamanı geldi. Bu adımda yapmanız gereken üzerinde hedef kağıdı olmayan bir hedefi 3-4 metre uzağa koyup gözleriniz kapalı bir şekilde atıs yapın, burada gözü kapatmamızın sebebi herhangi bir şeye ( scope veya hedef üzerindeki herhangi bir noktaya gibi) odaklanmamak, bu adımda odaklanacağınız tek şey tetiktir ve mümkünse sadece 1 tek ok kullanın bunun amacıda gene başka bir ok düşünmeden sadece tetiğe odaklanmaktır. Bu aşamada kesinlikle acele etmeyin bütün tekniği sırasıyla uygulayın eğer bu aşamayı başardığınızı düşünüyorsanız şimdi ayni mesafeden gözler açık şekilde atışlar yapın, isterseniz yayınızdan nişangahı bir süreliğine sökebilirsiniz böylelikle sadece hedefe odaklanırsınız.

ADIM 3 : HAYAL GÜCÜ
 3-4 metre bulunan hedefe gerçekten atış yapacakmış gibi hedef kağıdını takın ve karşısına geçip üzerinde ok takılı yayı "X" e bakarken çekin,hangi tetiği kullanıyorsanız yerine atıs yapacakmış gibi yerleştirin ve simdi 8-10 saniye kadar "X" e focuslanıp oku atmadan yayı dikkatlice gevşetip yere indirin 30 saniye kadar dinlendikten sonra aynı adımları tekrar tekrar uygulayın.Bu teknik göz hedef ve tetik arasındaki bağlantıyı geliştirmek için uygulanır. Not : Bu adim uygulanırken kesinlikle kirişe ok takmadan yayı çekmeyin ve aktif tetik yani refleks tetik kullanmayın(kontrolü zordur)

ADIM 4 : ATIŞ ZAMANI !
 Kötü alışkanlığınızı yenip yeni alışkanlık kazandınız, şimdi hedefe yaklaşıp atış yapma zamanı geldi. Simdi tekrar 3-4 metrede üzerinde hedef kağıdı bulunan hedefe atış yapmaya başlayın, mümkünse tekrar 1 okla başlayın ve yavaş yavaş ok sayısını arttırın, bu aşamada kesinlikle acele etmeyin her tekniği doğru ve sırasıyla uygulayın.Eğer iyi gittiğinizi düşünüyorsanız hedeften biraz daha uzaklaşıp tekrar atış yapmaya devam edin. Yayı çek, tetiği yerine yerleştir ve atışı yap, BANG "X ".

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bilgiler için teşekkür ederiz,elinize sağlık.

Adsız dedi ki...

HOCAM,EMEĞİNİZE SAĞLIK.BİZLERE ÇOK FAYDALI OLUYORSUN.KOLAY GELSİN.

Rıdvan Uzuntaş ; dedi ki...

Ben sadece bilgileri toparlayıp sizlerle paylaşıyorum, uğraşanların eline sağlık.

Adsız dedi ki...

kiriş kesiştirmenin macı nedir?
70 derece yay uzunlugunda kiriş yukseklıgı ne olmalı yardımcı olurmusunuz ?

Adsız dedi ki...

Yayin saga veya sola dönmesini onlemek icin kirisi yay penceresi yada arpacigi cevreleyen cemberle kesistiririz,kaba tabiri boyle.70 lik yayin kiris yüksekligi 23-24 cm.araliginda olabilir.

“Archery is a good mental sport. It teaches you a lot discipline”

Okçuluk faydalı bir zihinsel spordur. Bize bir çok displin kazandırır.