OKÇULUK ; Antrenör Rıdvan Uzuntaş'ın okçuluk sporunun geliştirilmesi ve başarıya ulaşması için önerilerini içeren blog sayfaları. - Milli Okçuluk Antrenörü : Rıdvan UZUNTAŞ (eMail:okculuk@hotmail.com)
19 Ağustos 2006
Zihinsel Antrenman Hakkında Ön Bilgiler
Dünyadaki çeşitli Zihinsel Antrenman örneklerini şöyle sıralayabiliriz :
-Eski bir NASA araştırmacısı olan Dr. Charles A.Garfield , imgeleme (hayal kurma) ve fiziksel performans arasındaki ilişki üzerine Sovyetler'in araştırmalarından söz etmektedir.
Bunlardan birinde, dünya sıralamasındaki bir Sovyet atletizm takımı dört gruba ayrılmıştır:İlk grup eğitim süresinin tamamını eğitimle değerlendirmiştir.İkinci grup bu sürenin % 75 'ini eğitimle değerlendirmiş, kalan%25'lik süre içinde ise imgeleme yaparak sporda yapabilmeyi istedikleri hareketleri ve elde etmek istedikleri başarıları tam olarak zihinlerinde canlandırmıştır.Üçüncü grup eğitim süresinin %50'sini eğitime, diğer % 50'sini imgelemeye ayırmıştır.Dördüncü grup ise bu sürenin %25'ini eğitime, % 75 'ini de imgelemeye ayırmıştır.
Bu dönemin sonunda, olimpiyat sonuçlarında, New York, Lake Placid'deki, 1980 Kış Olimpiyatları'nda uygulamadaki en büyük başarıyı dördüncü grup gösterdi ve onları sırasıyla üçüncü, ikinci ve birinci gruplar izlemiştir.
-Avusturyalı psikolog Alan Richardson, basketbol oyuncularıyla yaptığı çalışmalar sonunda buna benzer sonuçlar elde ettiğini bildirmiştir:
Üç ayrı grup basketbol oyuncusunun serbest atış yeteneğini incelemiş, sonra ilk gruba günde yirmi dakika serbest atış çalışması yapmasını söylemiştir.
İkinci gruptan hiçbir çalışma yapmamasını isteyen Richardson, üçüncü gruptan da, günde yirmi dakika boyunca, kusursuz serbest atışlar yaptıklarını düşünmelerini istemiştir. Richardson'ın elde ettiği sonuçlara göre, hiçbir şey yapmayan grup - doğal olarak hiçbir gelişme göstermemiştir. Ilk grup % 24'lük bir gelişme göstermiş ama üçüncü grup yalnızca imgeleme gücüyle % 23'lük gelişme göstermiştir ki; bu hemen hemen antrenman yapan grubun başarısıyla eşdeğerdedir.
-Zihnin işleyişi ile ilgili bir araştırma daha yapılır. Olimpiyatlarda kayakçı Richard Suinn’in normal antrenman yaptığında vücuduna elektrotlar bağlanır. Bir de aynı çalışmayı hayal kurarak yapması istenir. Tespit edilen elektrik aktivitesi her iki şekilde de birbirine yakındır.
Arizona basketbol takımı üzerinde de bir deney yapılır. Bir grup öğrenci yirmi gün boyunca her gün gerçek top ile gerçek antrenman yaparlar. İkinci gruptan aynı süre içerisinde antrenman yapmamaları istenir. Üçüncü grup ise belirlenen sürede sadece hayal kuracaktır. Yani ‘zihinsel antrenman’ yapacaklardır.
Sonuç; her gün gerçek çalışma yapanların puanları yüzde 24 oranında yükseldi. Çalışma yapmayan ikinci grubun puanlarında herhangi bir değişiklik olmadı. Hayal kuranların puanlarında ise, yüzde 23 oranında bir gelişme oldu. Daha sonra bu deney Research Quarterly dergisinde yayınlanarak kamuoyuna duyuruldu. Ardından aynı deney disk atıcılığı, okçuluk gibi değişik spor dallarında denendi ve hemen hemen aynı sonuçlara ulaşıldı.
-Sportif başarı bedensel performans zihinsel performans ve psikolojik performansın toplamlıdır. Zihinsel antrenman yapılacak olan hareketin uygulama olmaksızın yoğun bir şekilde zihinde canlandırılmasıdır. Vücut bilinçli hareketlerinin tamamında beynin verdiği emirlere uymak durumundadır. Bu yüzden zihinsel antrenman, fiziksel antrenman ile birlikte düşünülmeli ve antrenman programları kapsamında mutlaka yer almalıdır. Bir hareketin zihinde canlandırılması sırasında ilgili kaslarda, o hareketin uygulamalı olarak yapıldığı zaman olduğu gibi elektrik akımlarının oluştuğu tespit edilmiştir. Bu yüzden sporcuların kendi spor dallarında öğrenmek veya geliştirmek istedikleri becerileri doğru şekliyle zihinde canlandırmaları, daha çok tekrar yapmalarını sağlayacağı için yararlıdır. Hareketi durmadan, korkmadan doğru ve akıcı bir şekilde zihinde canlandırma uygulamalı olarak yapmaktan daha kolaydır. Hareketin mükemmeliği zihinde sağlandıktan sonra ise bunu pratikte gerçekleştirmek kolaylaştırır
Bu nedenle zihinsel antrenman koordinasyon gelişimde etkili bir yöntemdir. Ayrıca zihinsel antrenman sporcunun yapacağı hareket yoğunlaşmasını engelleyen faktörleri ortadan kaldırarak konsantrasyonu sağlamaktır. Zihinsel antrenman spora yeni başlayanlarda ve ileri düzeydeki sporcularda da rahatlıkla uygulanabilir. Sporcunun uygulayacağı teknik ve taktik karmaşıklaştıkça zihinsel antrenman daha da önem kazanır. Zihinsel antrenmanın uygulanmasını sporcu aşağıdaki basamakları izleyerek kolayca öğrenebilir. --Rahatça oturarak veya uzanarak gözler kapatılır ve birkaç kez derin nefes alınıp vücut serbest bırakılır. --Ayaklardan başlayarak yukarı doğru vücut parçalarının rahatlamaya başladığı ve bir sıcakla çevrelendiği düşünülerek hissedilir. --Zihin sorunlardan uzaklaştırılıp, yapılmak istenen hareket ve yarışma pozisyonu hayal edilir. --Zihinde canlandırılan hareket net ve ayrıntılı olarak düşünülerek, bu esnada ne hissedildiği ve nasıl davranıldığı yaşanır. --Hayal edilen harekette sporcu kendini her zaman başarılı olarak düşünüp görmelidir, --Hareketin mükemmel olarak yapıldığı zihinde canlandırıldıktan sonra sporcu başarılı olduğunu ve uyguladığı hareketi kusursuz olarak yaptığını kendi kendine söylemelidir. --Birkaç derin ve yavaş nefes aldıktan sonra gözler açılır. --Zihinsel antrenman günde –2-3 kez uygulanır ve başlangıçtan itibaren yararı giderek daha etkili ve çabuk hissedilir. ( Güncel Okçuluk Haberleri = http://okculukkocaeli.bravehost.com/ )
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
“Archery is a good mental sport. It teaches you a lot discipline”
Okçuluk faydalı bir zihinsel spordur. Bize bir çok displin kazandırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder