23 Eylül 2008

2008 Olimpiyatları Okçuluk Yarışması, Erkekler Final Maçı

- Bir gün bizim okçularımızda finalde yarışabileceklermi ?
- ''Millet çıkarken aya biz kaldık yaya'' diye bir söz söylemiştim iki sene öncede bana çok yüklenmişlerdi. Çok çalışmamız lazım, çok; ama şu an olduğu gibi kalburla su taşıyarak değil. Henüz kendi sistemimizi kuramadık, sistemsiz olan her şey kaybetmeye mahkumdur. Okçulukta başarılı olan her ülkenin kendilerine has bir okçuluk sistemi var. Ya bizim ?
- Archery. Ukraine - Korea


Archery. Ukraine - Korea
Yükleyen kalina_ukr
-
Okçuluk Magazin :) Konuşan Fotoğraflar :


-

12 Eylül 2008

Paralimpik Oyunlarında Okçuluk - Çin 2008

Orjinal Kaynak : Photos: Gizerm Girismen of Turkey wins Women's Ind. Recurve - W1/W2 gold

- Gizem GİRİŞMEN -

- OKÇULUKTA ALTIN MADALYA BİZİM : Gizem GİRİŞMEN Paralimpik Oyunları Şampiyonu .

- Gizem Girişmen ayrıca, Oyunlar tarihinde Türkiye adına bayanlarda altın madalya kazanan ilk sporcu olarak tarihe geçmeyi de başardı.

- Gizem GIRISMEN finalde Çin' li FU Hongzhi 91-85 yenerek Şampiyon oldu.

-Sporcumuzu kutluyorum, tüm idarecileri vede okçuluk antrenörümüz Nejat ÜSTÜN 'ü çok çok tebrik ediyorum. Nejat hoca çok çalıştı, çok uğraştı, çok sabreti ve çok ama çok özveride bulundu altın madalyayı bize kazandırdı. Yazın işte bu hocanın ismini spor sahalarına, Türk antrenörleride çok başarılı oluyormuş, işte kanıtı. Bu arada Gizem' in bu günlere gelmesinde çok büyük rol oynayan Hayri Ertan' ın gayret ve emeklerinide unutmamak lazım. Sonuçta; başta Gizem Girişmen olmak üzere bu madalyanın Türk halkına kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkürler.


- Tüm okçuluk karşılaşmalarını aşağıdaki linkten çok kolay takip edebilirsiniz :
.
- COMPETITION INFORMATION ARCHERY ... >>>
.
Xiao Yanhong during the match (Photo credit: Xinhua)

- Çin' de başlayan Paralimpik Oyunlarında Okçuluk yarışmalarının ilk gününde 4 Dünya rekoru kırıldı. Four world records tumble in Archer ... >>>
- Compound yay erkekler kategorisinde; İngiltere' den John Stubbs 691 puanla Dünya rekoru kırdı. Olimpiyat okçuluk alanında yapılan sıralama tur ok atışlarında diğer ingiliz okçu Danielle Brown compound yay bayanlarda 673 puan attı ve O’da vatandaşı gibi Dünya rekoru kırmayı başardı. Kore Cumhuriyetinden Lee Hwa-sook bayanlar ayakta recurve yay kategorisinde 614 puan atarak Dünya rekoru kırdı. Cin’ li Xiao Yanhong bayanlar oturarak recurve yay kategorisinde 611 puanla yeni Dünya rekorunun sahibi oldu.
.
1- Bizim okçularımız ne yaptı; yapılan sıralama turu ok atışları sonucunda bayanlar olimpik yayda Türk sporcu Gizem Girişmen, 590 puanla dördüncü olarak tur atladı. Girişmen, 11 Eylülde Çek Lenka Kuncova ve Kanadalı Lyne Tremblay arasında yapılacak müsabakanın galibiyle karşılaşacak.Bu branşta 503 puanla 14'üncü olan Hanife Öztürk yarın Japon Ayako Saitoh ile mücadele edecek.Bayanlar makaralı yay branşında yarışan Gülbin Su da sıralama turunda 650 puanla üçüncü oldu. Türk sporcu, 11 Eylülde Ann-Christin Nilsson ile yarı finalde karşı karşıya gelecek.Erkekler olimpik yay branşında 600 puanla 14'üncü olan Mustafa Demir ve 595 puanla 16. olan Özgür Özen, yarın eleme karşılaşmalarına katılacak.

2- OKÇULUKTA GÜLBİN SU' DAN PARALİMPİK REKORU;
Pekin'de devam eden 2008 Paralimpik Oyunları'nda okçulukta Türk sporcu Gülbin Su, bayanlar makaralı yay branşında yarı finale yükseldi.
Gülbin Su aynı zamanda çeyrek final müsabakalarında 112 puan toplayarak paralimpik Oyunlar rekorunu kırdı.Gülbin Su, Olimpiyat Okçuluk Alanındaki karşılaşmada İsveçli Ann-Christin Nilsson'u 112-102 yendi. Gülbin Su, 13 Eylül Cumartesi günü, Japon Chieko Kamiya ile karşılaşacak.Okçulukta bayanlar olimpik yay branşında mücadele eden Türk sporcu Gizem Girişmen, Çek rakibi Lenka Kuncova'ya 103-85 üstünlük sağlayarak çeyrek finale yükseldi. Girişmen, yarın Ukraynalı Roksolana Dzoba ile yarışacak.Erkekler olimpik yay branşında mücadele eden Özgü Özen de Ukraynalı Taras Chopyk'i 107-100 yenerek çeyrek finale yükseldi. Özen'in yarınki rakibi Koreli Jung Youn-Joo olacak.

9 Eylül 2008

Sporda Başarının Ölçüsü Madalyadır


-Her alanda başarılı olmanın ölçütleri farklı farklıdır. Sporda başarının ölçüsü de madalyadır. Madalyanın açılımı nedir, bir düşünelim. Madalya demek özelliklede olimpiyat madalyası demek; o ülkede çok iyi bir spor sistemi var demek, spora maddi destek var demek, kaliteli spor idari yönetimi ve denetimi var demek, kaliteli teknik adam var demek, sporcu sayısı çok demek, en nihayetinde olimpiyat madalyası alan ülke o branşta sporcu yetiştirmesini biliyor demektir.
- Madalya; yapılan bilinçli çalışmaların, emeğin, alın terinin ve başarının simgesidir. Madalya alan başarılı, alamayan başarısızdır bunun başka açıklaması olamaz. Madalya almak şansmıdır, hayır değildir. Bakın, Çin Olimpiyatlarda madalya sıralamasında birinci oldu, bu şansmıydı ? Bu; yıllar süren amaçlı, bilinçli, bilimsel ve planlı çalışmanın bir sonucuydu. Ve aldıkları madalyalar bunun göstergesi oldu.
- Sergey Bubka kimdir diye sorduğumuzda, herkes diyecektir ki '' Dünya' nın bir numaralı sırıkla yüksek atlama sporcudur, efsane bir isimdir 6 kez Dünya şampiyonu olmuş ve olimpiyat şampiyonluk madalyası olan rekortmen bir atlettir'', ama Bubka şu an (IOC) Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesidir ama bunu çok çok az kimse bilir. Hatırda kalan ve akla gelen O bir madalyalı şampiyondur.
- Madalya aynı zamanda ne demek; ülkenin tanıtımı demek, başta türizm olmak üzere bir çok sektörün gelişmesi demek, maddi kaynak demek.
- Okçulukta en çok uluslararası madalya alan ülke Kore değil mi, tüm Dünya bunu biliyor.Okçuluk denince akla Kore geliyor. Kore'nin okçuluk antrenörleri Dünya' nın bir çok ülkesinde görev yapıyor. Kore' de okçulara değer veriliyor, çünkü sporcu kolay yetişmiyor; sistem gerekli, bilimsel platformda çalışmak gerekli. İşte madalya demek; o sporda bilimsel olarak sistemli çalışmalar yapılıyor demek, karakucak çalışarak başarı gelmez, güncel olmak lazım, gelişmeleri takip edip bilinçli çalışıp gelişmeleri geçmek lazım.
-Okçulukta ve sporun her dalında madalya alıp, İstiklal Marşımızı dinletmek lazım; bunun için de silkelenip kendimize gelmemiz lazım, ferdi çıkarları bir tarafa atıp ülkenin menfaati içn çalışmak lazım...
- Daha önceki blog yazımda belirttiğim üzere Atatürk'ümüzün sporla ilgili çok güzel talimatları var, biz bunlara uysak zaten sporda çok başarılı oluruz : '' -Her çeşit spor etkinliklerini, Türk gençliğinin millî eğitiminin ana unsurlarından saymak gerekir. Bu işte hükümetin, şimdiye kadar olduğundan daha çok ciddî ve dikkatli davranması, Türk gençliğini spor bakımından da millî heyecan içinde özenle yetiştirmesi önemli tutulmalıdır.1937 (Atatürk'ün S.D.I, s. 387) -Başarılı olmak için her türlü yardımdan çok bütün milletçe sporun niteliği, değeri anlaşılmak ve ona kalpten sevgi göstermek, onu vatanî görev saymak gerekir. 1926 (Atatürk'ün S.D.1I, s. 245) ''
-Sakarya bölgesi okçularından Mehmet KIRAN, şehit düşmüştür. Ailesine, sevenlerine ve spor camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.Sakarya'nın madalyalı okçusu Mehmet.(Tıklayın...)

7 Eylül 2008

Sporumuzun Okçu Bilim Adamları

- Okçuluk çalışmalarının bilimsel platformda yapılmasını her fırsatta vurguladım. Ama bizim çaklışmalarımız hala karakucak olarak devam ediyor. Milli okçularımız artık üniversitelerde söz sahibi olmaya başladı, hatta uluslararası platformda ödül bile alıyorlar.
- Üniversitelerimizde bir çok milli okçumuz görev yapıyor. Hayri Ertan ve Hakan Kolayiş milli okçularımızdan olup aynı zamanda çok güzel çalışmaları olan iki spor bilim adamı.
- Biri okçuluk sporunun fiziksel aktivasyonu üzerinde çalışmalarını sürdürürken, diğeri mentalite ve spor psikolojisi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış. Başlangıç olarak, bu iki arkadaşımızın bilimsel çalışmalarından, okçuluk sporu adına yararlanabilmeyi çok arzu ederim. Okçuluk sporunda başarılı olmak istiyorsak, federasyonumuzun ( 25 ekim 2008 tarihindeki kongreden sonra ), okçuluk çalışmalarını bilimsel platforma taşıması şarttır.

- Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr.Hayri Ertan Avrupa Spor Hekimleri Kongresi’nde “Genç Araştırmacı” ödülünün sahibi oldu.
- Bu yıl 10–14 Ekimtarihleri arasında beşincisi düzenlenen kongre, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapıldı.Yard. Doç. Dr. Ertan, dört kişilikbir araştırma grubuyla hazırladığı “Olimpik Okçulukta Atış SırasındaKassal Aktivasyondaki Farklılaşmalar” konulu araştırmasıyla bu ödülüalan ilk Türk bilim adamı oldu. Alman SporÜniversitesi’ndeniki veHacettepeÜniversitesi Tıp Fakültesi’nden de bir kişinin yer aldığı grup ile araştırmasını yürüten Hayri Ertan “Genç Araştırmacı’ ödülüne sahip olduğumiçin mutluluk duyuyorum. Ayrıca, hekim unvanım bulunmadan bu ödülekavuşmak ise benimiçin ayrı bir gurur kaynağı oldu.” dedi.Okçuluk Milli Takımı’nda oyunculuk ve antrenörlükde yapmış olan Ertançalışmasını şöyle anlattı: “Araştırmamızı Alman ve Türk Okçuluk MilliTakımları’nda bulunan üst düzey oyuncular ile yaptık. Çalışmanın birkısmını Almanya’da bir kısmını ise Türkiye’de yürüttük. Çalışmamızdaüst düzey sporcularda atış sırasında ön kol kaslarındaki kassal aktivasyonlarıaraştırdık.” Anadolu Üniversitesi kadrosuna 2007–2008 öğretim yılında katılanYrd.Doç.Dr. Hayri Ertan kazanmış olduğu ödül için Anadolu Üniversitesiadına da çok mutlu olduğunu belirterek, “Çok önemli bir çalışmaya imzaattık. Üst düzeyde bir araştırmaydı. Ödülü üniversitemiz ve yüksekokulumuzadına kazanılmış büyük bir başarı olarak görüyorum” dedi.

- Hayri Ertan' ın okçuluk üzerine bir çalışması : Okçuluk Biomekanigi ... >>>

“Archery is a good mental sport. It teaches you a lot discipline”

Okçuluk faydalı bir zihinsel spordur. Bize bir çok displin kazandırır.