7 Eylül 2008

Sporumuzun Okçu Bilim Adamları

- Okçuluk çalışmalarının bilimsel platformda yapılmasını her fırsatta vurguladım. Ama bizim çaklışmalarımız hala karakucak olarak devam ediyor. Milli okçularımız artık üniversitelerde söz sahibi olmaya başladı, hatta uluslararası platformda ödül bile alıyorlar.
- Üniversitelerimizde bir çok milli okçumuz görev yapıyor. Hayri Ertan ve Hakan Kolayiş milli okçularımızdan olup aynı zamanda çok güzel çalışmaları olan iki spor bilim adamı.
- Biri okçuluk sporunun fiziksel aktivasyonu üzerinde çalışmalarını sürdürürken, diğeri mentalite ve spor psikolojisi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırmış. Başlangıç olarak, bu iki arkadaşımızın bilimsel çalışmalarından, okçuluk sporu adına yararlanabilmeyi çok arzu ederim. Okçuluk sporunda başarılı olmak istiyorsak, federasyonumuzun ( 25 ekim 2008 tarihindeki kongreden sonra ), okçuluk çalışmalarını bilimsel platforma taşıması şarttır.

- Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr.Hayri Ertan Avrupa Spor Hekimleri Kongresi’nde “Genç Araştırmacı” ödülünün sahibi oldu.
- Bu yıl 10–14 Ekimtarihleri arasında beşincisi düzenlenen kongre, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapıldı.Yard. Doç. Dr. Ertan, dört kişilikbir araştırma grubuyla hazırladığı “Olimpik Okçulukta Atış SırasındaKassal Aktivasyondaki Farklılaşmalar” konulu araştırmasıyla bu ödülüalan ilk Türk bilim adamı oldu. Alman SporÜniversitesi’ndeniki veHacettepeÜniversitesi Tıp Fakültesi’nden de bir kişinin yer aldığı grup ile araştırmasını yürüten Hayri Ertan “Genç Araştırmacı’ ödülüne sahip olduğumiçin mutluluk duyuyorum. Ayrıca, hekim unvanım bulunmadan bu ödülekavuşmak ise benimiçin ayrı bir gurur kaynağı oldu.” dedi.Okçuluk Milli Takımı’nda oyunculuk ve antrenörlükde yapmış olan Ertançalışmasını şöyle anlattı: “Araştırmamızı Alman ve Türk Okçuluk MilliTakımları’nda bulunan üst düzey oyuncular ile yaptık. Çalışmanın birkısmını Almanya’da bir kısmını ise Türkiye’de yürüttük. Çalışmamızdaüst düzey sporcularda atış sırasında ön kol kaslarındaki kassal aktivasyonlarıaraştırdık.” Anadolu Üniversitesi kadrosuna 2007–2008 öğretim yılında katılanYrd.Doç.Dr. Hayri Ertan kazanmış olduğu ödül için Anadolu Üniversitesiadına da çok mutlu olduğunu belirterek, “Çok önemli bir çalışmaya imzaattık. Üst düzeyde bir araştırmaydı. Ödülü üniversitemiz ve yüksekokulumuzadına kazanılmış büyük bir başarı olarak görüyorum” dedi.

- Hayri Ertan' ın okçuluk üzerine bir çalışması : Okçuluk Biomekanigi ... >>>

Hiç yorum yok:

“Archery is a good mental sport. It teaches you a lot discipline”

Okçuluk faydalı bir zihinsel spordur. Bize bir çok displin kazandırır.